Ads Top

Gör Beni - İki Devrin Hikayesi Kitap Yorumu


Gör Beni - İki Devrin Hikayesi

Cumhuriyetin döneminin insanları, kadınları, kadınlarımız ne kadar güçlüymüş dedirten bir kitap düşünün. O kitap tam da Akilah Azra Kohen'in yazdığı Gör beni - İki Devrin Hikayesi adlı eseri.
Kitabı okurken Cumhuriyet kadınlarının yalnız verdikleri mücadele gözümün önünde canlanıp durdu. Zamanında taş üstünde taş kalmamış ülkenizden nasıl küllerinden doğduklarını, birbirlerine tutunuşlarını, aldıkları yaraları nasıl " Cumhuriyet kadını " olarak sardıklarını ve de nasıl saracaklarını okuyoruz eserde.

Gör Beni - İki Devrin Hikayesi kitabı Konusu

 İyi bir eğitim sadece okullarda mı alınır diye sordurtuyor kitap. Çünkü savaşın kızı Ülkü var karşımızda ve bir de sadrazamın oğlu Selim duruyor bir diğer köşede. Osmanlı Devletini tekrar canlandırma fikri ile yanıp tutuşuyor olsa da, kitap boyunca düşünen bir insanın evrilişini görüyoruz. Bu Evriliş asamalarından birisi de aşk . Aşkın adı ise Ülkü, Ülkü'nün adı ise aşk. Hem de ilk görüşte olan. Ama arada var olan kültür farkı, fakirlik ve zenginlik, savaş içerisinde bulunmanın öğretileri, düşünce sistemi var olsa da aşk birbirini daha iyiye götürebilecek adımları beraber atmak olduğu için bu aşk dansında her iki tarafta birbirine karşı koyamazdı koyamadı da zaten.


Gör Beni - İki Devrin Hikayesi Kitabı Özeti

Kitaptaki karakterlerden Orhan, bizlere bilginin savaşarak öğrenildiğini ve aslında eski bilgiyi yendiğin zaman gerçek bilginin anlamlandığını öğretiyor. Aslında bu önemli eser okurlarına o kadar çok bilgi veriyor ki, beklenilenin üzerinde performans sergiliyor. İnsana kapsamlı ve çok iyi araştırılarak yazılmış bilgi sunuyor. Kitabı bitirdiğinizde hayatınıza kaldığınız yerden devam edebileceğinizi düşünmüyorum. Kimi zaman Selim'in annesini kimi zaman da Ayşe ablanın çabalarını hatırlayacaksınız


Gör Beni - İki Devrin Hikayesi  Kitabı Yorumum

Kitabı okurken sürekli kendi kendime eski zamanların aşkları ne güzeldi derken buluyordum kendimi. Ama kitapta da işlendiği gibi her dönemin kendi içinde kötü zamanları da var. Gör beni okuyucularını araştırmaya yönlendiren bir kitap. Tarihi, Çanakkele Savaşı'nda ölen oğlunun anısına İstanbula gelen bir profesörden dinliyoruz eserde. İki bin yıl öncesi ile günümzün pek bir farkı yokmuş dedirtiyor. Kimi zaman ise İngiliz ajanlarının ağzından dinliyoruz Şanlı Cumhuriyetin hikayesini.

.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.